Serigrafia

Publieco - Blog - Serigrafia

Què és la Serigrafia

Curiosament, en un món digital com l’actual és destacable que la serigrafia, una tècnica d’impressió mil·lenària estigui en plena vigència.

Una tècnica d’impressió sobre qualsevol material que consisteix a transferir una tinta mitjançant una malla tensada en un marc. El pas de la tinta es bloqueja a les àrees on no hi haurà imatge mitjançant una emulsió o vernís, quedant lliure la zona on passarà la tinta.

El sistema d’impressió és repetitiu, és a dir, una vegada que el primer model s’ha aconseguit, la impressió pot ser repetida centenars i fins a milers de vegades sense perdre resolució, i així és un sistema idoni per reproduir múltiples repeticions d’un disseny.

Se situa una malla prèviament revelada per algun disseny que estarà unida a un marc per mantenir sempre tensa i posteriorment ser subjectada per un pop o taula lineal que comptarà amb un suport a imprimir. Es col·locarà tinta per a serigrafia a la part inferior o superior de la malla sense tocar el disseny i es començarà a exercir una pressió moderada amb un raser, generalment de cautxú per aplicar-lo sobre algun producte com samarretes, bosses, gorres, pantalons…

Publieco - Blog - Serigrafia

La impressió es fa mitjançant impressora, emmarcada en un marc, que s’emulsiona amb una matèria fotosensible. Per contacte, l’original s’exposa a la llum per endurir les parts d’imatge lliures. Pel rentat amb aigua es dilueix la part no exposada, deixant aquestes parts lliures a la tela del qual es col·loca la tinta, que s’estén sobre tota la tela per mitjà d’una regla de goma. La tinta passa a través de la malla a la part de la imatge i es diposita al paper, tela, vidre, plàstic, acrílic i gairebé qualsevol material.

La serigrafia gràfica s’utilitza per crear gràfics produïts en massa o lots grans, com ara cartells o estands d’exhibició. Les impressions a tot color es poden crear imprimint a CMYK (cian, magenta, groc i negre).

La serigrafia és un sistema mil·lenari d’impressió. Es creu que es remunta a l’antiga Xina on es creu que feien servir cabells de dona entrellaçats als quals els pegava papers, formant dibuixos que després es laquejaven perquè quedin impermeables. Posteriorment es va canviar el material per la seda, i d’aquí en prové el nom: sericum (seda, en llatí) graphe (escriure, en grec).

El gran artista Andy Warhol va popularitzar la serigrafia com una tècnica artística. Famoses són les serigrafies de l’actriu Marilyn Monroe imprès en colors cridaners.

Publieco - Blog - Serigrafia - Andy Warhol - Marilyn Monroe